Kategorier
Produktivitet

Skriv blogindlæg i hånden og brug tale til tekst

Jeg har længe rumsteret med at finde det helt rigtige tale-til-tekst workflow. Især fordi jeg virkelig gerne vil blogge mere.

Som mange, holder jeg af at skrive, eller som vi siger herhjemme, at “tænke på papir.”

Med lidt hjælp fra AI har jeg nu endelig fået et workflow, der fungerer. Det har løst de problemer, som har ført til lange perioder med blogtørke.

Problem 1: Jeg er Skærmtræt i fritiden

Jeg sidder ved computeren hele dagen på arbejde. Min krop kan mærke det. Jeg har ondt i håndled af musearbejde. Så når jeg kommer hjem, er det sidste jeg har lyst til, at sidde mere ved skærmen. Det gør det selvfølgelig lidt svært at skrive blogindlæg.

Problem 2: Træls at skrive første udkast

Mit andet problem er at skrive et helt første udkast på computeren. At komme fra den blanke side med den blinkende cursor til et helt udkast til et blogindlæg. Jeg har SÅ mange halvfærdige blogindlæg, som aldrig er blevet færdige.

Computeren tilbyder så mange distraktioner.

Samtidig har jeg svært ved at adskille opgaven med at skrive det første udkast fra opgaven med at redigere og færdigskrive. Jeg har brug for lettere at komme over hurdlen med at skrive det første udkast.

Et workflow i fem trin

Mit nye workflow afhjælper mine problemer ved at få mig væk fra computeren og tilføre lidt AI-magi i mikset. Her er processen:

  1. Skriv første version af tanker i noteform i hånden
  2. Indtal mine tanker som lyd
  3. Transkribér optagelsen med Whisper
  4. Få ChatGPT til at skrive første udkast
  5. Redigér til endeligt blogindlæg

Blogindlægget starter i en notesbog

Den første udkast-proces er stærkt inspireret af forfatteren Neil Gaiman. Han skriver sine første udkast til romaner med en fyldepen i en notesbog. Denne metode hjælper mig med at holde fokus og nyde processen med at få ideer ned på papir uden distraktioner.

Jeg holder af, at sidde med en kop morgenkaffe og småskrive på ideer. Det hjælper, at jeg elsker lækre notesbøger og fyldepenne. Det er en dejlig analog syssel, som sagtens kan foregå i selskab med andre.

Indtaling af noter

Når jeg har skrevet nogle sider i min notesbog, indtaler jeg teksten ved hjælp af en optager (Røde Interview Pro). Her bruger jeg min radioerfaring til at gøre indtalingen flydende ud fra mine løse noter.

Jeg forestiller mig bare, at jeg skal fortælle om mine ideer til et usynligt publikum. Så går det let som en leg.

Transskribering med Whisper

Med programmet Whisper for Mac transskriberer jeg lydfilen til tekst. Dette program er utroligt præcist og hurtigt, hvilket sparer mig for meget tid og besvær. Det kræver en minimal indsats fra min side. På kun 10 minutter har jeg en nøjagtig transskription, klar til næste trin.

ChatGPT skriver første udkast

Jeg bruger ChatGPT til at skabe det første udkast på computeren. Ved at fodre AI’en med min transskriberede tekst og eksempler på min skrivestil, får jeg hurtigt et udkast, som jeg kan arbejde videre med.

Jeg genbruger en standardprompt, der ser sådan her ud:

Med inspiration blogindlæggene i den vedhæftede fil, som repræsenterer min blogskrivestil, ønsker jeg mig, at du tager denne udskrift af en lydoptagelse og omskriver den til et blogindlæg. Du skal holde dig rimelig tæt på den konversationelle tone og indholdet i udskriften. For at gøre det læsevenligt må du gerne tilføjet læsevenlige underoverskrifter. Her er udskriften: ""

Som regel får jeg noget ret fornuftigt ud i første hug.

Redigering og finpudsning

Den sidste fase i mit workflow er redigering. Dette er den del af processen, jeg virkelig nyder, da jeg kan finpudse teksten og gøre den præcis, som jeg vil have den. På dette tidspunkt er jeg ofte så engageret i blogindlægget, at redigeringsprocessen går som en leg.

Jeg elsker at forkorte sætninger og finde de helt rigtige ord. Ofte har ChatGPT også brug for lidt hjælp til at skrive med min personlige stil.

Hvis det er okay for de store forfattere…

Alle skribenter opbygger deres egen arbejdsgang. Mange store forfattere har haft alternative metoder. Goethe, Winston Churchill, Henry James og Agatha Christie dikterede alle deres værker.

Hvis du har brug for det, kan du sågar gå fuld “Victor Hugo” og skrive nøgen. Whatever gets the job done!

Mit nye workflow har gjort skrivearbejdet langt federe. Jeg har reduceret min skærmtid, ved at flytte dele af skriveprocessen ud i notesbogen og lydoptageren.

Så overtager AI arbejdet for en stund, så jeg blot behøver at sidde ved skærmen til den sidste del: redigering og renskrivning.

Easy peacy!

Leave a Reply