Er jeg den eneste som føler mig som en tarvelig nar, når jeg siger nej til folk? Og derfor også tit tager for meget på mig på arbejde og i privaten? Nok ikke!
Derfor er jeg let at imponere, når for eksempel Sara Bro fortæller, hvordan hun arbejder med at sige nej privat og professionelt (Artikel på DR).
“Det er helt okay blot at sige nej. Jeg skylder ikke nogen en forklaring på de valg, jeg træffer i mit liv, og det er faktisk en rar fornemmelse. For det, der er vigtigt for mig, er ikke sikkert, at andre forstår.” – Sara Bro
Ja, det er jo meget godt. Men hvordan gør man det så? På det punkt er der ikke så meget at komme efter i DR artiklen. Bare gør det! Det er okay!
Okay… men jeg har altså svært ved det alligevel. Så hvorfor opstår problemet. Og hvad kan man gøre?
Hvorfor opstår problemet?
Mød Planlægger-Jens: Den glade tidsoptimist!
Mit problem er, at jeg kommer til at sige ja til ting et stykke ude i fremtiden. Der synes tiden jo uendelig. Og arrangementerne eller projekterne virker som en god idé – lige indtil dagen oprinder, og jeg hellere ville have prioriteret familiehygge, parforhold, træning eller solotid.
Det er som om, at Planlægger-Jens og Hverdags-Jens ikke helt er i sync. Og Planlægger-Jens ikke er så god til at skuffe folk. Faktisk får han hurtigt dårligt samvittighed, når han ikke kan imødekomme forventninger. Så det ender tit med, at Hverdags-Jens får meget travlt.
Hvad skal man dog gøre?
1. Lær det gode og respektfulde nej uden skyld
Hvis ikke man kan sige nej på en god måde, er det selvfølgelig også rigtig svært. Men det er heldigvis ret nemt at lære.
En af de bedste bud på et godt nej findes i Stephen Coveys bog De 7 Gode Vaner. I kapitlerne om at “være proaktiv” og “gøre det første først” beskriver Covey, hvordan en veninde sagde nej til frivilligt arbejde på en måde, der var klar, respektfuld og uden skyld:
Some time ago, my wife was invited to serve as chairman of a committee in a community endeavor. She had a number of truly important things she was trying to work on, and she really didn’t want to do it. But she felt pressured into it and finally agreed. Then she called one of her dear friends to ask if she would serve on her committee. Her friend listened for a long time and then said, “Sandra, that sounds like a wonderful project, a really worthy undertaking. I appreciate so much your inviting me to be a part of it. I feel honored by it. For a number of reasons, I won’t be participating myself, but I want you to know how much I appreciate your invitation.” Sandra was ready for anything but a pleasant “no.” She turned to me and sighed, “I wish I’d said that.”
Læg mærke til den effektive form. Veninden formår at sige nej til projektet med 4 stærke ingredienser:
- Undgå at undskylde: Stå ved dit nej uden at pakke det ind i skyldfølelse.
- Vis respekt og anerkendelse: Tak for muligheden, og anerkend det, du siger nej til.
- Vær klar i dine prioriteringer: Forklar kort, at du har andre ting, der er vigtigere for dig. Men føl ikke pligt til at dele, hvilke aktiviteter der er tale om.
- Kom med alternativer (hvis muligt): Foreslå eventuelt en løsning, der kan hjælpe, selvom du ikke selv deltager.
2. Lær at elske tomheden i din kalender
Jeg tænker tit på mit yndlings-ungdomsdigt af den danske digter Morti Vizki. Her frit fra hukommelsen:
Der er tre drømme for hvert liv der leves
At dø ung
At elske tomheden
Og at se støv drejes mod engle
Elsk tomheden! Det lyder godt, men det virker ikke for mig i praksis. Det er som om en tom kalender skaber et vacuum, der suger ting til sig.
For at sige nej, skal der være noget du siger ja til. Og gerne allerede have prioriteret tiden til disse aktiviteter. Hvis afslapning, familietid, uddannelse, parforhold og andre livsnødvendigheder først kan få, når alt andet har fået… Ja så bliver det altså ikke til alverden.
Det er disse store ja’er, som skal fungere som kompas for dine beslutninger. De kan fx være:
- Familietid: En hyggelig aften uden planer.
- Solotid: Tid til at skrive, træne eller læse
- Kæresteaften: God tid sammen med den elskede
- Strategiske projekter: De ting der ikke haster men er mega vigtige for fremtiden
Vi har i min familie indført en rullende fri-weekend hver 4 uge, hvor vi har aftalt at sige nej til aftaler. Der skal bare være tomt i kalenderen. Så kan vi gøre det vi er stemt for på dagen.
På samme måde kigger jeg hver søndag aften fjorten dage frem med et kritisk blik. Hvis der er for meget travlhed og for lidt tid til det vigtige, så begynder jeg at skære og aflyse og skabe fri tid.
Værdien af det gode nej
Jeg er aldrig i tvivl, når det lykkedes mig at holde fast i en frugtbart nej.
Det er når jeg har kunnet bo i mit eget hovede og lege med alle mine ideer en hel dag og har hovedet fuldt af nye tanker.
Det er når jeg har et gennembrud på arbejdet med en løsning, fordi jeg har været i dybt flow, og sidder og glæder mig over det og tænker “Fuck det blev godt!”
Det er når jeg har haft en fantastisk aften i sommerhuset med min elskede, med god mad og skøn, og vi ved der er en hel tom weekend endnu.
Har du nogen gode tips til at værne om det vigtige i hverdagen?
En kommentar til “Behersk det gode nej”
@webalf Så kom min poder.dk blog også på Fediverse.