Kategorier
Produktivitet Trivsel

Digital Bullet Journaling

Status på Bullet Journaling: Erfaringer og Læring. Og hvorfor jeg nu er tilbage i et digitalt system.

For et par måneder siden delte jeg et indlæg om bullet journaling – det her system, hvor man bruger en fysisk notesbog til at holde styr på kalender, to-do’s, noter og fører en daglig log over sine aktiviteter. Nu, tre måneder senere, er det tid til at tage en status.

Fra Analog til Digital

Selvom jeg havde succes med min bullet journal i tre måneder, har jeg nu skiftet tilbage til at bruge computeren som mit primære værktøj, i hvert fald når jeg arbejder.

Min analoge bullet journal er blevet degraderet til weekendbrug og som en almindelig notesbog. Der er flere grunde til dette skift, og dem vil jeg komme nærmere ind på.

Bullet Journaling gav ro og fokus

Der var masser af fordele ved bullet journaling.

For det første hjalp det mig med at reducere mængden af administration betydeligt. Jeg kom fra et “Getting Things Done” system, som var utrolig tungt at vedligeholde.

Bullet journaling gav mig et roligt og præcist sted at have mit fokus. Den fysiske notesbog, som kunne ligge åben på bordet, gav en klar fordel: begrænset plads. Dette tvang mig til at begrænse, hvor meget jeg skrev, hvilket var en god disciplin.

Jeg nød også den taktile oplevelse af at bruge lækre kontorartikler – en god notesbog og en fyldepen kan virkelig noget. Det var også en fornøjelse at lave første udkast af en tekst i notesbogen og derefter indtale og redigere den.

Udfordringer med Bullet Journaling

På trods af de mange fordele var der også betydelige udfordringer, som fik mig til at skifte tilbage til digitale værktøjer.

Den største udfordring var sammenhængen mellem mine digitale noter og mine fysiske noter. Det var besværligt at finde information igen, og det fungerede dårligt i praksis.

Den anden store udfordringer var behovet for et mere robust og præcist reminder-system, end hvad bullet journaling kunne tilbyde.

Der var tilfælde, hvor jeg mistede vigtige deadlines, fordi jeg ikke havde skrevet dem korrekt ind i min notesbog, eller fordi jeg glemte at tjekke det relevante sted.

Desuden blev det fysiske aspekt af bullet journaling noget bøvl. Hvad hvis jeg ikke havde min bullet journal med mig, når jeg skulle bruge en note? Hvad hvis noterne, jeg skulle bruge, stod i en af mine gamle bullet journals? Det blev for besværligt.

Overgangen til Digital Bullet Journaling

På trods af udfordringerne har jeg lært meget af min tid med bullet journaling. Jeg har taget nogle af de bedste elementer fra det analoge system med over i mit digitale system.

Jeg bruger nu Obsidian som mit primære noteværktøj, hvor jeg anvender bullet journaling teknikker som rapid logging i en Obsidians “Daily Note” system.

Dette indebærer at skrive bullets for dagens opgaver og tanker, som så kan linkes til andre filer og projekter i Obsidian.

Jeg bruger Things 3 til at holde styr på mine opgaver og deadlines. Og selvfølgelig også en digital kalender.

I weekenderne har jeg dog fastholdt min bullet journal for at have en mere afslappet og skærmfri tilgang til planlægning. Dette har hjulpet mig med at minimere skærmtid og samtidig være mere analog.

Drop capture everything

Jeg har også strammet op på, hvad jeg registrerer som to-do’s. Jeg har droppet “capture everything” mantraet fra Getting Things Done og fokuserer nu kun på de vigtigste opgaver.

Hvis man bruger for lang tid med at rumstere med sit todo-liste system, så er det nok fordi man trænger til at muge ud i todo-listerne. Så en gang i mellem går jeg “grim reaper” og smider ting væk!

Denne læring fra fysisk bullet journaling har hjulpet mig til at fokusere og skåret drastisk ned på min admin-tid.

Tilbage til fokus

Jeg har oprettet en opsætning på min computer, hvor jeg hurtigt kan få et overblik over mine daglige opgaver i Things og min daily log i Obsidian. Dette giver mig et solidt fundament at vende tilbage til i løbet af dagen.

Med en genvejstast kan jeg køre en Mac genvej som deler min skærm imellem.

  1. Min Today liste i Things filtreret til #work (1/3 skærm)
  2. Obsidian med dagens Daily Log (2/3 skærm)

Med et enkelt tasteslag er jeg tilbage til fokus.

Afsluttende Refleksioner

Mit eksperiment med bullet journaling har været en værdifuld læring. Det har hjulpet mig med at forenkle og fokusere mine opgaver.

Selvom jeg er gået tilbage til et digitalt system, synes jeg, at jeg har bevaret de bedste aspekter af bullet journaling, og det har givet mig en mere tilfredsstillende arbejdsmetode.

Jeg har stadig min notesbog med mig alle steder, og skriver meget gerne udkast til blogindlæg i den. Dette blogindlæg startede for eksempel i en Leuchtturm 1917 over en kop morgenkaffe.

2 kommentarer til “Digital Bullet Journaling”

Cadeau til dig for at dele dine erfaringer med Bullet Journal i fysisk notesbog – med fordele og ulemper .

Jeg har gjort samme erfaringer: at bullet journals fungerer for mig ift weekend- og fritids-ting og giver ro ved ikke at kræve skærm, men netop også at det ift reminders og arbejdsopgaver i foreningsbestyrelser fungerer bedst med digitale løsninger.

Her bruger jeg pudsigt også Things og Obsidian ( sidstnævnte som Second Brain mere end Bullet Journal).

Men som dig nyder jeg at nedfælde ideer og tanker i fysiske notesbøgerne. Mindre distraktion og øget tilstedeværelse i øjeblikket – og så levede jeg de første 21 år af mit liv før jeg købte en computer, og som tidligere journalist er jeg vant til at skrive noter i hånden. Jeg tænker bedre på den måde, så derfor glæde ved notesbogen, der tilmeld aldrig løber tør for strøm eller netforbindelse 😀

Hej Kim. Tak for kommentar. Jeg bruger skam også Obsidian som en stor “second brain” – Mine daily notes lever i deres egen afdeling og linker så ned i dybet, så jeg både har et emnemæssig indgang og en kronologisk.

Svar

Leave a Reply