Jeg har hidtil ikke tænkt så meget over, hvilket klimaaftryk mine tøjvalg har bidraget med.
Men for nylig læste jeg den fremragende bog “The Future We Choose,” som udkom i februar 2020. Og den har inspireret mig til at være mere aktiv i min måde, at leve mere miljøvenligt.
Så planen er: Ikke at købe mere klima-fjendligt tøj i 2020.
Halver dit C02-aftryk fra 2020–2030.
En central præmis i “The Future We Choose” er, at vi hver især skal sætte os for, at halvere vores klimaaftryk over det næste tiår fra 2020 til 2030.
Tiåret fra 2020 til 2030 bliver ifølge “The Future We Choose” det vigtigste i menneskehedens historie.
En halvering af C02-udledning inden 2030 virker totalt doable! Så jeg er så småt begyndt at planlægge.
Og så tilbage til tøjet…
Bomuld er en helt vildt belastende afgrøde at producere. En enkelt T-shirt koster omkring 1400 liter vand.
Modeindustrien er en af de værste brancher rent klimamæssigt, med en forretningsmodel, bygget op omkring, at tøj skal føles forældet ganske få måneder efter det er købt.
Indrømmet! Det er ikke det store offer for mig. Jeg har ikke brug for at dupere folk med mit originale tøjvalg. Jeg går temmelig meget i lyseblå skjorter og marineblå chinos. Kun røde sko redder mig fra, at ligne en bankfuldmægtig.
Hvordan vælger man noget der er klimavenligt?
Jeg har valgt to tilgange til at have et mindre belastende tøjforbrug.
- Køb klassiske modeller i god kvalitet, som holder længe
- Køb tøj hos producenter, der stiller strenge krav til deres leverandører. For eksempel med GOTS certificering og lignende.
Klassisk tøj som holder længe og som kan repareres
Det første har længe appeleret til mig, så det er ikke så nyt.
For eksempel er jeg stadig glad for min gode vinterfrakke i uld fra Gloverall, som jeg har haft i velsagtens 7 år nu. Og som for nylig var en tur ved skrædderen, for at få skiftet noget for, der var slidt, og nu igen er som ny.
Jeg var faktisk temmelig overrasket over, hvor lidt det kostede, at gå til et skrædderi og få lavet en reparation. For 500 kroner havde jeg min uldfrakke tilbage i tip top stand, inklusive en rens.
Leverandører med holdninger. Der er masser at vælge i mellem
Her er listen over steder, som foreløbig er blevet faste steder at handle klimavenligt ind, og hvor jeg virkelig har været tilfreds med kvaliteten.
Jeg er ikke helt ekspert i at gennemskue alt det med certificering. Men jeg går efter producenter der har GOTS certificerede tekstiler som minimum.
Ud over det klimamæssige er der også noget rart ved, at vide at mit tøj bliver produceret under forsvarlige vilkår.
De nedenstående er dem jeg har rigtig gode erfaringer med, men der er en hel liste af sites, når man duckduckgoer GOTS certificeret tøj til mænd.
- KnowledgeCotton Apparel
- The White Briefs
- Dilling
KnowledgeCotton Apparel
Denne virksomhed ligger i Herning og har specialiseret sig i øko-tøj siden 2008. Deres udvalg er meget bredt, og lægger sig i den tidløse casual stil.
Jeg købte disse shorts i et par varianter her til den kommende sommer. Jeg var virkelig imponeret over kvaliteten. Materialet var virkelig lækkert og produktionskvaliteten virkede rigtig god. De er lidt som et par gode chino’s bare korte. Stoffet er stretchy på den helt rigtige måde. Totalt yndlingshorts nu.
KnowledgeCotton Apparel laver også en masse tøj af genanvendt polyester. Det er rimelig cool.
Dilling Underwear
Denne virksomhed begyndte jeg at bruge fordi de specialiserer sig i at lave undertøj af merino-uld, som jeg skulle bruge på en vandretur. Deres kvalitet er virkelig god. Og så er de oven i købet GOTS certificerede og benytter kun uld fra leverandører der lever op til skrappe krav for dyrevelfærd.
Jeg er blevet meget glad for at gå med uld på kroppen. Det er vildt så lækre stoffer, der kan laves af uld. Jeg tænker hurtigt på barndommens islandske sweatre, når det handler om uld. Men disse stoffer er helt lette og lækre.
En t-shirt i uld kan længere tid uden blive vasket, og man sparer derfor også noget på vaskebudgettet. Efter en dag kan man hænge den op og bruge den en anden dag.
The White Briefs
Det sidste tøjmærke som jeg er blevet stor fan, er også god til at udnytte at lave ting af uld. The White Briefs evner at lave klassisk tøj med et twist. Og hvis man kigger sig lidt for kan man være heldig, at finde deres ting i uld.
Jeg har for eksempel et par chokobrune polo-shirts i merino-uld, som jeg elsker at gå i. Men de har også sweatshirts i det fineste uldstof, hvor man slet ikke forstår, at der skulle være tale om noget, der engang har siddet på et får.
Åh nej… hvad med sneaks?
Og så er der det med de røde sneaks. Hvad skal jeg dog gøre med dem? Det er klart et af de områder, hvor jeg har sværest ved at lægge om. Et par sneaks holder typisk et års tid for mig, så det er klart den tøjdel, hvor jeg belaster mest.
Sko er også fyldt med alt muligt plastik og er svære, at genbruge. Så hvad skal man dog gøre.
Det viser sig, at der også er råd her. Adidas er begyndt at sælge sko, der er lavet af genanvendeligt plastik og polyester. Man kan allerede købe (indrømmet temmelig dyre) løbesko af det såkaldte Parley Ocean Plastic, som er genanvendt plastik fra havene. Fra 2024 vil Adidas udelukkende anvende genanvendte kunststoffer i deres sportstøj.
NBC News skrev for ikke så lang tid siden en guide til at finde klimavenlige sko.