Jeg har aldrig rigtig fundet mit ideelle notetagnings-system. Du ved… det der perfekte system, som fungerer som en ekstern hjerne, hvor informationer ligger klar. Et system som både rummer alle ens informationer, men som undgår tårnhøj noise to signal.
Men nu er jeg forsigtigt optimistisk.
Efter at have læst bogen “How to take Smart Notes” af Sönke Ahrens, har jeg kastet mig over Niklas Luhman’s metode: Zettelkasten. Jeg bruger værktøjet Obsidian – men det kan også laves på papir.
Værdien i Zettelkasten er, at man laver et netværk af permanente noter om ens research emner, som man så linker til hinanden i et netværk af viden. Dette netværk af viden bliver et reference-system, som man kan bruge til at finde info i eller se nye associationer. Over tid får man bygget et stort netværk af viden op, som man kan trække inspiration og viden fra.
Note-processen
Styrken i Zettelkasten er i principperne og i processen bag.
- Alle input til note-systemet starter som “hurtige noter” eller “litteratur-noter.”
- Man kigger løbende sine hurtige noter igennem og konverterer dem til “permanente noter” – ideer og tanker som man bliver inspireret til ud fra det materiale man har læst
- Man linker de permanente noter sammen i et netværk med hyperlinks på tværs af sedler, og hyperlinks til indeks-sedler, der samler flere sedler om et emne. Det er dette netværk, der er ens “Zettelkasten” som man løbende kan bruge til at forme tanker og hente inspiration til artikler
Så man har altså en proces, hvor de første noter ikke behøver at være så raffinerede og perfekte. Disse noter er blot råstof. Noterne fra at have læst en artikel kan sagtens blive til en 2-3 permanente noter. Permanente noter må nemlig gerne være korte og fokuserede tekster.
De permanente noter skal gerne skrives, så de kan forstås uafhængig af kontekst. Her må man gerne bruge lidt tid på at finde de rigtige formuleringer, med ens egne ord. Fra de permanente noter kan man lave referencer tilbage til kilder i ens litteraturnoter.
Ideer fra Zettelkasten systemet
Ved at kigge på sin eksisterende Zettelkasten kan man opdage nye forbindelser og områder, hvor man har potentialet for at udvikle nye tanker.
Min første oplevelse var, da jeg så sammenhængen mellem:
- Prototype-drevne processer i lean innovation, som er noget fra min faglige hverdag og…
- Aktionsforskning i organisationsudvikling fra min tid som organisationspsykologi
Her fik jeg pludselig en mulighed for at låne ideer fra aktionsforskningen til at berige min tænkning om agile innovationsmetoder.
Det vigtige er, at ens Zettelkasten skal bruges som en eksternalisering af ens tænkeproces. Målet er altså ikke at lave et register over den viden, man har i hovedet i forvejen.
Udforsk istedet nye emner og tilføj gammel viden efterhånden, som din Zettelkasten organisk skaber et behov for at få gamle emner med i strukturen.
Artikler fra Zettelkasten systemet
Når man skal til at skrive ud fra sin Zettelkasten har man allerede har skrevet en masse. Ofte vil man opdage, at et emne allerede ligger 70% klar.
Når man vil lave et første draft af en tekst, kan man starte med at finde alle de permanente noter man har om emnet frem og bruge dem i sin grundstruktur.
Man kan således opleve, at man allerede har sit første draft klar og blot skal skrive det til.
Vigtige pointer
Zettelkasten appelerer til mig fordi det giver mig et komplet workflow til ide-arbejde, fra research til output. Lidt ligesom mit todo-system GTD, som jeg har kørt i velsagtens 20 år.
Med få enkle vaner kan man få mere ud af sin faglige læsning.
- Læs med en pen i hånden, når du læser noget fagligt, så tag hurtige enkle noter til teksten undervejs
- Gem input som quick notes – som sidenhen bearbejdes til litteraturnoter og permanente noter
- Lad netværket inspirere dig til, hvad du skal læse og skrive, frem for at lægge en fast plan fra start
- Arbejd på det, som du har energi til. Nogen gange er man i humør til at skrive permanente noter ud fra quick notes; andre gange kan man gå på opdagelse i sit netværk og få nye ideer til research
Referencer
- How to take smart notes på Goodreads
- Den bedste video om implementering af Zettelkasten med Obsidian : https://www.youtube.com/watch?v=ziE6UExsOrs&t=1s
- Nicole van der Hoeven har en fantastisk youtube-kanal om brugen af Obsidian, hvor man kan blive klogere på programmet: https://t.co/AVR7V6MexZ
2 kommentarer til “Byg en ekstern hjerne med Zettelkasten”
Godt skriv!
Tak for den! Er meget nysgerrig på at høre mere om din Obsidian-rejse. Hvor finder jeg den AutoCast hvor du og Anders nørde ud?